Рецензія на Trapped Dead: Ходячі мерці, Комп’ютерні ігри, Різне, статті

Видавець в Росії: Акелла
Дата виходу: 5 листопад 2010
Дата виходу в Росії: 16 квітня 2011
Статус: Вийшла
Жанр: Стратегії
Офіційний сайт гри: Перейти (Російський сайт)

Зомбі-тематика, що перекочувала на хвилі успіху фільмів “28 днів“І”Світанок мерців“З кіно в ігри, здалася так само швидко, як набрала популярність. Ожилі мерці встигли навіть набриднути – аж надто часто вони стали останнім часом з’являтися на екранах моніторів: дві частини Left 4 Dead, Plants vs. Zombies, Zombie Driver, Zombie Shooter 2, Dead Rising 2…

Парадокс, але навіть у такій ситуації перебувають розробники, які примудряються знайти на кладовищі свіжі трупики, щоб відправити нас боротися проти орд нежиті.

Ми всі помремо

Німці з Crenetic Studios розсудили дуже розсудливо, вирішивши, що ліпити черговий шутер або несмішну аркаду буде нерозумно і тому виступили в тому жанрі, в якому дійсно сильні. А сильні німці, як відомо, в першу чергу в стратегіях.

Trapped Dead (саме так назвали гру) силами курсора і рамки розповідає нам про чергове зомбі-апокаліпсис, що трапилося в окремо взятому місті. Головний герой, студент університету на ім’я Майк, разом зі своїм другом, опиняється в самому епіцентрі навали ожилих мерців. Втративши товариша практично на самому початку шляху, він зустріне лікаря, який пересувається в інвалідному кріслі, буйного шерифа, стрільця-снайпера та інших, не менш цікавих персонажів, яких по ходу дії доведеться врятувати. Сюжет передається у вельми непогано намальованих коміксах, причому незважаючи на вузькі рамки жанру, характери всіх персонажів розкриті вельми гідно.

Щось там мерців

Крім досить якісної подачі історії, Trapped Dead підкуповує своїм антуражем. Видно, наскільки сильно перейнялися автори класичними стрічками про зомбі восьмидесятих років – гра прямо просякнута духом їх, та ще й сповнена цілої тонною відсилань до кінотвору на цю тематику.

Особливо сильний вплив на гру зробила серія картин “… of the Dead” – Ситуації, діалоги і навіть герої (той же самий снайпер на даху) є в тому чи іншому вигляді цитатами з фільмів. Більше того – автори навіть не приховують джерел свого натхнення. Наприклад, госпіталь, в якому ми опиняємося практично на самому початку гри, називається не інакше як “GA Romero” s Hospital “.

Антуражі, до слова, в грі теж відповідні – вищезгаданий госпіталь, в’язниця, міські квартали, все як годиться справжньому, правильному, канонічної зомбі-хоррору. Шкода тільки, що найголовніше, а саме ігровий процес, у розробників вийшов надто вже простенький. Номінально орієнтиром для німців була серія Commandos, знаменита лінійка тактичних стратегій, яка завжди вражала своїми можливостями і цікавими особливостями.

Так от, на відміну від багатих на вигадку CommandosTrapped Dead розумному гравцеві запропонувати не може практично нічого. Є четвірка героїв (з семи – троє завжди залишаються на базі), два види наказів – ідтіне йти, стрелятьне стріляти, та кнопка швидкості бігу. І це все. Взагалі все. Ах так, ще можна поставити героя охороняти територію, затиснувши клавішу Shift. Вмерти як круто.

Ні можливості крастися, лягати або сідати, ні будь-якої прокачування, ні нелінійності – всього цього немає. Навіть банальним умінням персонажів місця не знайшлося – все, чим відрізняються герої – зовнішнім виглядом і дарованим їм за замовчуванням параметрами здоров’я, витривалості і точності стрільби. Для того, щоб успішно пройти гру треба враховувати лише три речі: зомбі реагують на звук і кровоточать рани, патронів завжди не вистачає, деякі предмети інтер’єру можна використовувати як пасток.

В результаті більша частина страйків проходить так – один персонаж виманює зомбі по кілька особин у вузький прохід, де стоїть пара стрільців і один рукопашник. Кілька секунд екзекуції і можна слідувати далі до нової позиції. Лише зрідка доводиться відверто перекручуватися і, наприклад, ділити команду навпіл, враховувати особливості персонажів і так далі, тобто займатися серйозним менеджментом і тактикою. В інший час дія нагадує сіру рутину.

Моторошно

І це катастрофічно псує враження від гри. Тому що все інше виконано на відмінному рівні. Небагатий, але дуже приємний саундтрек і хороша озвучка – присутні. Бюджетна, але цілком симпатична оку картинка, яка дратує лише слабенькою анімацією – теж на місці. Навіть мультиплеер і той у наявності, правда в якомусь полурабочие стані.

Ставати десь навіть образливо за німців – у них на руках був без малого потенційний хіт, а вони завалили всі занадто формальною реалізацією. Навіть традиційних для німецької школи ігростроенія багів виявлено практично не було, не вважаючи зрідка не спрацьовує збереження та дивакуватого управління. Може бути хлопці подумають над цим і коли-небудь випустять Trapped Dead 2?

***

Trapped Dead – це хороша тактична стратегія в незвіданій для такого жанру стилістиці зомбі-ужастика, який псує лише одна річ – зайвий примітивізм механіки. Нудьгуючим по Desperados і здатним пережити відсутність в грі можливості вибрати режим стрілянини – строго рекомендується. Для решти сьогодні вийшов Portal 2 і їм у будь-якому випадку буде наплювати на тактичну стратегію про зомбі, будь у неї в графі підсумкового рейтингу хоч 6.9, хоч 9.6.