Рецензія на Shift 2 Unleashed, Комп’ютерні ігри, Різне, статті

Дата виходу: 1 квітня 2011
Дата виходу в Росії: 31 березня 2011
Статус: Вийшла
Жанр: Racing, Симулятори
Мультіплеер: Та
Офіційний сайт гри: Перейти (Російський сайт)

З релізом Shift 2: Unleashed корпорація Electronic Arts запустила, фактично, нову гоночну серію. Незважаючи на те, що перша Shift носить в заголовку слова Need for Speed, Друга частина цього словосполучення позбулася. Воно й вірно – сиквел (якщо так можна говорити, розповідаючи про гоночному симуляторі) назвати аркадою виходить лише з натяжкою, але ж NFS завжди були ближче саме до цього жанру. Так що любителям врізатися в усі підряд і творити беззаконня краще пограти в недавню Hot Pursuit, тут же їм буде набагато складніше справлятися з керуванням.

Спробуй переможи

Спроби наблизитися до автосимулятор робилися ще в Pro Street, яку і преса, і гравці взяли більш ніж прохолодно – високі системні вимоги, відсутність реалістичності та інші недоліки відразу кидалися в очі. Shift сподобалася їм куди більше, проте однозначну оцінку йому дати було складно – з одного боку, EA до повноцінного симулятору наблизилася, але з іншого – не дотягувала і в деяких аспектах все одно залишалася аркадою. Shift 2 стала набагато більш продумано, краще й цікавіше.

Як і раніше, ніякого сюжету в грі немає, перед водієм лише ставиться одна-єдина задача – перемогти в 15 заїздах, щоб врешті взяти титул чемпіона FIA GT1. На початку пропонується пройти дві гонки, щоб налаштувати автомобіль і визначити рівень складності. Ясна річ, необхідно намагатися виграти заїзд якомога швидше і краще – при грі на Easy втрачається весь сенс того, що відбувається. Так що, якщо є можливість, відразу починайте проходження на найвищої складності.

Одне з головних поліпшень порівняно з Shift – Вдосконалений штучний інтелект, який у першій частині був дурнуватий, через що інтерес швидко згасав. Відтепер суперники стали набагато агресивніше і нахабніше, і перемогти їх не так-то просто. Вони можуть підрізати, зіштовхнути, вдарити, навіть зрізати на поворотах навчилися. З такими противниками отримання першого місця стає складним завданням, але задоволення від тріумфу не порівняти ні з чим.

Але самому водієві не варто “боротися” з опонентами – при сильному ударі автомобіль суперника може отримати мінімальні пошкодження, а машина гравця стане гірше їздити через вм’ятин і інших неприємностей. Крім того, за такі речі можуть пожурити, звинувативши в нечесній грі і перешкодах на дорозі. Але, якщо ви хочете помилуватися на поліпшену систему пошкоджень, можете спробувати врізатися в опонентів – тепер практично всі деталі відлітають і, що найголовніше, залишаються на трасі, що додає ще більше реалізму.

Нові траси і автомобілі відкриваються поступово, у міру накопичення досвіду на слабких машинах. Будьте першим у гонці як можна довше, не з’їжджайте з траєкторії, розганяйтеся до максимальної швидкості – критерії оцінки змінилися і їх стало більше, що дещо спрощує розблокування трас і машин. Шкода лише, що автопарк виявився меншим, ніж очікувалося – деяких моделей взагалі немає (“Феррарі”, наприклад, відсутня повністю), а деякі просто марні. Зате траси цікаві та різноманітні – серед американських, азіатських і європейських доріг знайдуться як знаменитий Нюрнбургрінг, так і траси Дубая, Токіо, Майамі і Лондона.

Зміни на краще

Любителі тюнінга не залишаться без заняття – “прокачати” свій автомобіль можна буквально по кожному параметру, причому ніяких проблем або питань або проблем не виникне. Сама система заміни запчастин дуже проста, а от підбором доведеться займатися довго. Розробники додали в Shift 2 таку особливість: чим краще характеристики вашої машини, тим нахабніше і сильніше будуть суперники. Відповідно, виконувати завдання на трасі (так-так, гравцеві можуть дати невеликі місії, пов’язані з перегонами та її проходженням) і одержувати за це гроші на купівлю нових автомобілів чим далі, тим важче.

Шанувальники дріфту можуть зрадіти – в Shift 2 є й такий тип гонок. Ті, кому він не подобається, можуть не хвилюватися – насильно змушувати ніхто не буде. Та й у звичайному режимі автомобіль може занести так, що краще почати гонку заново. Зрозуміло, в гру додані різні погодні умови, а також зміна часу доби.

Зовні, як може здатися на перший погляд, гра не змінилася. Однак, якщо придивитися, можна помітити зростання кількості полігонів, покращене згладжування та інші принади. Не обійшлося і без красивих ефектів, на зразок розмиття при їзді на високій швидкості. А при зіткненні екран забарвлюється в чорно-білий колір. Особливо здорово все це поєднується з музичним супроводом, який здорово вписався і не здається одноманітним або набридати.

Огляд Shift 2: Unleashed не може обійтися без згадки про вид з шолома, яким так хвалилися розробники. Він дійсно додає ефект присутності і робить проект видовищним, цікавим і ще більш складним. Кожен удар, кожне зіткнення, кожен поштовх відчуваються, особливо якщо кинути клавіатуру і керувати автомобілем з використанням керма.

Взагалі, без керма тут робити практично нічого. Звичайно, якщо досвід в симуляторах у гравця великий, він зможе вчасно натискати потрібні клавіші, вписуватися в повороти і ухилятися від суперників, хоча Складність все одно виникнуть. Якщо ж досвіду немає, то набагато простіше грати з кермом, особливо в дріфті і в гонках на виживання. Та й під кінець, коли ваш автомобіль напханий найкращими запчастинами, а суперники не відстають і наздоганяють вже на перших хвилинах, з клавіатурою можуть виникнути великі проблеми, і завоювання першого місця стане практично нездійсненним завданням.

Autolog, що з’явився вперше в Hot Pursuit, Був значно поліпшений. Якщо ви хочете порівняти свої досягнення з світовими або позмагатися з друзями, система дозволить порівняти рекорди. Зробити запис гонки (і тут же викласти на YouTube), зняти скріншоти, поперепісиваться на стіні – не дивлячись на деякі залишилися недоробки і постійно вилазять баги, Autolog гравцеві неодмінно стане в нагоді.

***

Безумовно, Shift 2: Unleashed – крок вперед в порівнянні з оригіналом. Старі недоліки були трохи підкориговано, але далеко не кожна зміна можна вважати вдалим. Приміром, штучний інтелект іноді або моторошно тупить, намагаючись проїхати крізь стіну (що буває рідко), або без проблем збиває гравця з траси, якщо той заїхав на його траєкторію, причому ніяких штрафів або попереджень не отримує. Однак грати, долаючи такі труднощі, що не кажи, цікаво. Особливо сильно цей інтерес зростає на найвищому рівні складності з максимальними налаштуваннями графіки. А вже коли до цього додаються хороша система ушкоджень, великі можливості для тюнінга та інші дрібниці, виходить коктейль, який є одним з кращих симуляторів для ПК на сьогоднішній день. До вищого балу не дотягує, але вселяє впевненість, що далі EA ще покаже, на що здатна.