Огляд ShadowUser Pro, Ссітемное адміністрування, Локальні мережі, статті






Призначення продукту


У цьому огляді ми познайомимося з інтерфейсом і можливостями ShadowUser Pro, який призначений для захисту операційної системи від руйнування, тестування програмного забезпечення і забезпечує комфортний і швидкий спосіб їх відновлення до початкового стану. Суть роботи ShadowUser зводиться до створення прозорої “прошарку” між файлової і операційними системами. При активованому ShadowUser будь-які зміни будь-яких файлів записуються на вільне місце, а після перезавантаження можуть бути знищені. Таким чином, робота відбувається не з самими файлами, а з їх “тінями” або копіями. Завантажити ознайомлювальну 30-ти денну версію можна з офіційного сайту . Ціна ліцензії – 70 $. Розмір дистрибутива 6,3 мегабайта. Доступна тільки англійська версія.


Установка


Установка ShadowUser виконується майстром, який задає кілька стандартних питань: пропонує прийняти умови ліцензійної угоди, вказати реєстраційні дані і вибрати папку для установки. Установка завершується після перезавантаження комп’ютера.


Після завантаження комп’ютера на екран виводиться діалогове вікно, в якому можна вибрати продовження використання програми в демонстраційному режимі, купити, або активувати програму. Активація виконується за допомогою ключа, який був отриманий під час покупки програми.


Інтерфейс


Головне вікно програми показано на малюнку нижче.




Робочий стіл

До свого жаль, в ході видалення пристроїв, я необачно вилучив драйвера клавіатури і миші, після чого не зміг штатно перезавантажити комп’ютер. Довелося скористатися кнопкою reset. До повного завантаження операційної системи у мене були сумніви в тому, що все буде відновлено в тому вигляді, який був до знущань над Windows, але після того, як я побачив ОС в первозданному вигляді всі сумніви зникли. Я перевірив на всякий випадок реєстру, Диспетчер пристроїв: все було відновлено.


На наступному етапі я досліджував роботу ShadowUser з включеною опцією Continue ShadowMode Session After Reboot (продовжити сесію після перезавантаження комп’ютера). Щоб змінити настройки програми і, в тому числі, цю опцію, потрібно вимкнути режим ShadowMode. Після включення Continue ShadowMode Session After Reboot я активував ShadowMode і перезавантажив комп’ютер. Потім була встановлена ​​перша-ліпша під руку програма – їй виявився персональний файрвол. Для початку роботи з файрволом, відразу після закінчення роботи майстра його установки, потрібна обов’язкова перезавантаження комп’ютера. Я перезавантажив комп’ютер і перевірив роботу файрвола. Все було чудово, він працював без проблем. Таким чином, використовуючи можливість зберігати зміни при перезагрузках, можна працювати з активованим ShadowUser як на звичайному комп’ютері. Можна встановлювати будь-яке програмне забезпечення, оновлення операційної системи, тестувати стабільність і якщо все вдало, то оновлення можна застосувати. В іншому випадку, буде досить вимкнути режим ShadowMode і перезавантажити комп’ютер. Все встановлене програмне забезпечення чи оновлення будуть знищені, а стан операційної системи буде відновлено за станом на момент активації ShadowMode.


У випадку, якщо ShadowUser планується використовувати на комп’ютері з одним розділом, то неоціненну допомогу надасть список Exclusion List (список виключень). На відповідній вкладці в настройках необхідно додати в цей список будь-яку папку і після цього під час роботи в ShadowMode можна зберігати в ній будь-які файли. Після відключення ShadowMode і перезавантаження комп’ютера всі файли, збережені в папці з Exclusion List, залишаться на диску. Крім цього, під час роботи в ShadowMode, можна клацнути по будь-якого файлу або папці і вибрати з меню Commit. Це “закріпить” файл або папку на диску і він буде доступний після відключення режиму ShadowMode в тому стані, яке було на момент вибору пункту меню. На вкладці Auto Commit в налаштуваннях програми можна вказати кілька папок з файлами або певні файли, які надалі, під час роботи в режимі ShadowMode, можна редагувати. При виході з режиму ShadowMode можна вибрати пункт Save selected files only (зберегти тільки вибрані файли) і всі зміни, внесені у файли, перераховані на вкладці Auto Commit, будуть збережені після перезавантаження у звичайний режим роботи. Якщо при виході з режиму ShadowMode вибрати пункт Lose all changes, except for excluded files (відмовитися від усіх змін, за винятком перелічених у списку Exclusion List), то всі зміни, внесені у файли, вказані на вкладці Auto Commit, після перезавантаження будуть втрачені. Таким чином, можна управляти збереженням змін до певних файлах.


2 процесу ShadowUser займають у сумі приблизно 6,3 мегабайта основної та 2 мегабайта віртуальної пам’яті. Закриття програми за допомогою контекстного меню значка в треї викликає вивантаження з пам’яті тільки одного процесу і ShadowUser продовжує займати 2,5 мегабайта основний і 800 кілобайт віртуальної пам’яті.


Висновок


ShadowUser – універсальний і простий у використанні інструмент, який допомагає як тестувати програмне забезпечення, так і підтримувати в ідеальному стані операційні системи на комп’ютерах, до яким надається суспільний доступ. Наприклад, використання ShadowUser в навчальному закладі зніме з викладача необхідність відновлювати операційні системи на всіх комп’ютерах, які використовуються в навчальному процесі. При використанні ShadowUser для цього буде достатньо перезавантажити комп’ютер. У цих цілях він буде набагато ефективніше обов’язкових профілів і розмежування прав доступу на рівні файлової системи, оскільки не обмежує права користувача і дозволяє йому, працюючи під аккаунтом Адміністратора, вносити в налаштування системи будь-які зміни. Працюючи з ShadowUser можна не побоюватися за стан операційної системи, встановлювати будь-яке програмне забезпечення, тестувати поновлення прямо на робочому комп’ютері, не переносячи копію операційної системи у віртуальну машину або не клонуючи її на тестовий комп’ютер. Цим сфера застосування ShadowUser не обмежується. Ви можете сміливо надати свій робочий комп’ютер в розпорядження дитини, не побоюючись за збереження даних. Для цього потрібно всього лише активувати режим ShadowMode, відключити в налаштуваннях програми всі опції, що відповідають за відображення слідів присутності ShadowUser на комп’ютері і закрити доступ до налаштувань програми паролем. Після цього, для усунення наслідків роботи дитини на комп’ютері, досить вимкнути ShadowMode і перезавантажити машину.

 

Схожі статті:


Сподобалася стаття? Ви можете залишити відгук або підписатися на RSS , щоб автоматично отримувати інформацію про нові статтях.

Коментарів поки що немає.

Ваш отзыв

Поділ на параграфи відбувається автоматично, адреса електронної пошти ніколи не буде опублікований, допустимий HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

*