Рецензія на гру Syberia, Комп’ютерні ігри, Різне, статті

Маленьке містечко, загублене серед Альпійських гір … небо, вкрите свинцевими хмарами, дрібний дощ … дивна похоронна процесія … здивована дівчина, що бреде по бруківці в пошуках готелю … Тільки уривки зі спогадів пригоди, через яке пролягає дорога до мрії.

Мрії нездійсненним, що збереглася ще з дитинства і тому особливо теплою і рідний … Захоплююча історія, втілена в цифровому коді генієм Бенуа Сокаля і чарівниками з Microids .

Як руйнуються старі ідеали і народжуються нові

Дівчину, згадувану трохи раніше, кличуть Кейт Уолкер, вона живе в Нью-Йорку і є володарем диплома за самою банальною в Америці спеціальності: вона юрист і працює у великій посередницькій фірмі. Чим живе Кейт? Своєю роботою, мрією про весілля і шопінгом з подружками.

Основна проблема героїні: довести турботливою мамі, що вона вже “велика дівчинка” і “не треба дзвонити кожні десять хвилин”. Здавалося б, що незвичайного може трапитися в житті такого стереотипного людини? В Америці – нічого, а от в маленькому містечку Валаділен, що в французьких Альпах, дуже навіть. Кейт відправилася в таку далечінь, щоб отримати підпис Ганни Форалберг на документі з продажу фабрики заводних іграшок американській фірмі.

Яка удача для Кейт: справа хоч і дріб’язкове – “всього лише підпис: ранковим рейсом туди і вечірнім назад”, зате обіцяє підвищенням по службі. Але не все так просто! Дівчина встигає лише до похорону літній дами, а без підпису власника угода не може відбутися. Кого шукає хороший юрист в такому випадку? Правильно: родичів покійної. Один нюанс: єдиний залишився в живих спадкоємець – брат Ганни – Ганс, талановитий інженер-самоучка, який не з’являвся в місті вже багато років.

Сюжет гри, без перебільшення, геніальний і гідний для видання у вигляді окремої книги. Цікаво спостерігати за змінами в світогляді героїні: з типовою нью-йоркській кар’єристки Кейт перетворюється в дуже мрійливу особу, готову заради своєї мрії на будь божевілля. З точки зору звичайного сучасної людини героїня дійсно збожеволіла: вона ігнорує дзвінки начальника, свариться з подругою і навіть кидає хлопця-красеня (“по ньому сохнуть всі дівчата!”). Що може стати причиною таких дивних вчинків?

У міру того, як Кейт довідається ближче трагічну долю Ганса Форальберга, вона переймається ідеєю-фікс старого винахідника: знайти долину, де мешкають останні залишилися в живих мамонти … Подальший розповідь про сюжет, на мій погляд, дорівнює злочину. Як і будь-яку хорошу книгу сюжет Syberia не можна переказувати майбутнього “читачеві” – ефект буде подібний заглядання “в останню главу”.

Зазначу лише найяскравіших, незабутніх персонажів: сварливого, але добродушного аутоматона Оскара; питущого космонавта Бориса Шатрова; престарілу, але в минулому відому і живе ностальгією співачку Олену Романські. У всіх у них є своя заповітна мрія … Тут у всіх є мрії … нездійсненні на перший погляд, але ж, як відомо, якщо сильно чогось хочеться, то …

Я не робот, я – Аутоматон!

За ігровому світу Кейт переміщається на автоматичному заводному поїзді, побудованому за кресленнями Ганса. Але, як і будь-заводний іграшці (а поїзд – це і є іграшка, тільки велика), поїзду потрібно періодичний завод спеціальним ключем. Ключа цих тільки чотири – по одному на кожен з відвіданих свого часу Гансом місто. Принцип такий – доїхали до станції, шукайте ключ. Ось тут-то і починаються основні проблеми: ніхто просто так нашу Кейт до мети не пустить. Один просить полагодити зламаний механізм, другий – банально вимагає грошей, яких у Кейт, природно, немає.

Тут-то дівчині і прігождаются навички міського життя, а точніше, головний її принцип – “хочеш жити – вмій крутитися!”. Юрист носиться по величезних локацій і, подібно механіку-професіоналу, за певні послуги лагодить механізми, створені за кресленнями Ганса. Хоч суть більшості головоломок гри – ремонт, ви не нудьгуватимете, так як автори зуміли до мінімуму звести піксель-хантинг і звести в максимум різноманітність. Ось в якому квесті ви чинили космічну ракету? А дирижабль? Хто говорив робота? Складність різниться від “очевидно” до “ламав голову всю неделю”. Але солюшеном вам скористатися не доведеться – обіцяю! Просто задійте здоровий глузд і логіку і все у вас вийде …

“Кажу з папірця. Повільно ходжу. Ну чим не Брежнєв?” – Бородата жарт

Інтерфейс в Syberia досить стандартний для квестів, але є і свої особливості. Цікаво реалізована система діалогів з персонажами. Кейт – дівчина серйозна, даремно базікати з незнайомими людьми не стане. Тому всі розмови тільки по справі.

До спеціального блокнот Кейт заносить все цікавлять її теми. При спілкуванні з героями з’являється цей блокнот, звідки ми і вибираємо потрібний напрямок бесіди. Незвичайне нововведення – мобільний телефон. Куди сучасній людині без нього? Нікуди – от і Кейт обійтися не може: то начальник подзвонить, полає, то мама – потурбується про улюблену доньку, то подружка – цікавою сорокою пострекочет.

Реальної користі немає, зате весело. Телефон, до речі, носить ще одну функцію, але вже сюжетну. Він – єдиний привіт від двадцять першого століття в грі, немов зайвий раз підкреслює протиставлення світу “Де живе атмосфера мрії” світу корисливості і наживи. Там – “містер Марсон з обіцянкою неодмінно звільнити”, тут – аутоматон Оскар і заводний поїзд.

Для взаємодії Кейт з навколишнім світом використовується стилізована під гайку “рука-хваталки”, що має два режими роботи: пасивний і, природно, – активний. Цією “рукою” ви можете вказати героїні місце призначення і дівчина слухняно побіжить туди, куди було сказано. І тут ігри отримує маленький такий піночек (не все ж дифірамби співати!): Кейт ДУЖЕ меделенно “бігає”. Може бути, це і вірно з точки зору сюжету – не пристало поважає себе дівчині подібно пацаненком якого носитися – але дратує. Виникає таке відчуття, що дивишся на біг Кейт в сповільненій кінозйомці.

Світ як музей

Локації ігри відрізняються неймовірною художністю і детальної промальовуванням. Це, до речі, одна з переваг двомірних квестів – в 3-D таке поки недосяжно. Кожне місто в грі виконаний в унікальному архітектурному стилі: Баррокштадт, класичний європейський університет, – в імперському, Аралдаб, як і личить елітного в минулому курорту, в стилі арт-деко. Часи слави цих міст давно пройшли і нині вони животіють в запустінні.

Варто відзначити (увага на назву) Комколзград – індустріальне місто, де під темним небом стоять гігантські заводські корпуси, монструозні “Колгоспник і колгоспниця”, створені Гансом, дивляться твердим як сталь поглядом на рейки залізниці, а космічна ракета, готова до старту, чекає свого часу. Словом, якби “вождя народів” попросили намалювати місто мрії, у нього б вийшов Комколзград.

Чудово намальовані механізми старого винахідника. Вони виглядають настільки правдоподібно, що принцип їх дії стає зрозумілий і очевидний кожному. Чомусь не сумніваєшся в реальності створення з шестерень і гайок людиноподібного робота. Дійсно, навіщо ця електроніка? По-справжньому геніальний винахід можна створити лише використовуючи силу тертя. Чим простіше, тим краще.

Музика і озвучення. Тут дозволю собі вжити ще кілька яскравих епітетів. Перший: божественно. Божественне, неземну насолоду доставляє прослуховування саундтреку Syberia як в грі, так і окремо. Легка скрипка, духові інструменти, орган – все найпотрібніші для цієї класичної музики інструменти плюс талант композитора народжують мелодії, які назавжди вкарбувалися в пам’ять.

Другий епітет: реалістично. Це про озвучку. Персонажам віриш. Віриш, що Сергій Бородін дійсно любить оперну співачку Олену Романські, любить так, що готовий заради неї на все. Віриш, що п’яниця Борис Шаров мріє про космос, і йому не важливо, що з, злетівши, на Землю він уже ніколи не повернеться. Віриш всім персонажам. Не краща чи похвала для звукового супроводу гри?

Дорога до мрії … У вас, як і в Кейт, є вибір: вступити на цей шлях чи ні. Для Кейт цим кроком став квиток на заводний поїзд, а для вас їм буде диск з грою Syberia. Ви готові?

Локалізація: до честі співвітчизників з Логрус варто зазначити, що локалізація виконана на дуже високому рівні. Вона відмінно передає дух оригіналу. Переклад зроблений літературно і ретельно, помилок, до щастя, не помічено. Озвучка персонажів – з цим вже складніше: зруйнувати атмосферу простіше простого, якщо пошкодувати сил і грошей і запросити акторів-недотеп. Але все обійшлося: персонажі гідно озвучені. Словом, якщо у вас проблеми з англійською мовою, локалізацію можна купувати без побоювань зіпсувати враження від гри.

***

Великий квест, велика і в чомусь навіть повчальна історія. Долина мамонтів чекає шукачів пригод, які стали на шлях до мрії