AVerTV Hybrid Volar HD – Windows Media Center Kit, Відеокарти, огляди

Нещодавно, компанія AVerMedia представила незвичайний комплект, який буде дуже цікавий усім, хто тільки планує або вже використовує домашній комп’ютер як центру розваг на базі Windows Media Center, – унікальної мультимедійної оболонці, що входить до складу операційної системи Windows Vista (Домашня розширена і Максимальна) і Windows 7 (Домашня розширена, Професійна і Максимальна).

Незважаючи на свій солідний вік, вперше про Windows Media Center ми розповідали ще в 2006 році, вона до цих пір вважається найбільш зручною мультимедійної оболонкою, яка має, поряд з традиційним переглядом відео та фото файлів, а також прослуховуванням аудіо файлів, рядом унікальних можливостей, що стосуються, в першу чергу, перегляду і запису телевізійних та радіо програм. Якщо мені не зраджує пам’ять, то Windows Media Center одна з небагатьох мультимедійних оболонок, в яких реалізована абсолютно прозора робота з двома ТВ-тюнерів, що дозволяє одночасно дивитися і записувати телевізійні програми по різних каналах, і при цьому не думати про те, який тюнер за що відповідає. Більш того, це єдина оболонка, що підтримує оновлювану програму передач для аналогового ТБ, що робить перегляд передач і планування записи куди більш природними.

Крім цього, не можна не згадати про такі особливості, як вбудовані фільтри, що поліпшують якості картинки для аналогового мовлення, зручну роботу із записами, грамотний таймшифт і багато ін

Комплект AVerTV Hybrid Volar HD – Windows Media Center Kit, про який піде мова в цьому огляді, не тільки дозволить скористатися всіма цими можливостями, а й, завдяки спеціальній версії пульта, зробить управління Windows Media Center ще більш зручним та інтуїтивно-зрозумілим.

Отже, як ви вже зрозуміли, комплект включає одну з кращих моделей гібридного USB ТВ-тюнера AVerTV Hybrid Volar HD і унікальний пульт дистанційного управління, спеціально розроблений для того, щоб користувач міг повною мірою насолодитися всіма можливостями домашнього центру розваг на основі Windows Media Center, включаючи дистанційне вмикання і вимикання, відтворення аудіо, відео та фото файлів, управління додатковими інформаційними сервісами, і, звичайно ж, повноцінне управління переглядом і записом ТБ.

Вибір тюнера AVerTV Hybrid Volar HD невипадковий. Це остання версія гібридного USB ТВ-тюнера, що прийшла на зміну ТВ-тюнера AVerTV Hybrid Volar HX. Він володіє тим же набором можливостей, включаючи підтримку аналогового і цифрового ТВ / FM мовлення. Головна відмінність полягає у використанні ще більш компактного корпусу і нової апаратної начинкою.

Конструктивно, ця версія AVerTV Hybrid Volar HD має лише одна відмінність від версії, яку ми тестували в грудні 2009 року. Тепер віконце над індикатором включення тюнера виконано в зеленому кольорі. Все інше залишилося без змін. Тюнер має дуже компактні розміри, і зовні нагадує велику флешку. Антенний роз’єм інтегрований безпосередньо в корпус. USB порт розташований з протилежного сторони. Порт для підключення низькочастотних джерел (аудіо вхід, композитний і S-Video входи), які, до речі, активно використовуються в Windows Media Center для підключення кабельних і супутникових ресиверів, традиційно розташований збоку.

Внутрішня начинка AVerTV Hybrid Volar HD залишилася без змін. У тюнері використовується зв’язка чіпсета CX23102 від компанії Conexant Systems, Inc. і “силіконовий” ВЧ – блок TDA18271 виробництва NXP Semiconductors, що забезпечує дуже пристойну якість, за умови використання якісної антени і нормальних умов прийому, що було продемонстровано в нашому першому огляді, присвяченому цій ТВ-тюнера. Підтримка DVB-T реалізована на базі COFDM-демодулятор AF9030.

Наступний елемент комплекту, – пульт, оптимізований під Windows Media Center. На відміну від фірмового пульта Microsoft, дана модель має куди більш компактні розміри і дуже стильний дизайн.

Як ви можете бачити, пульт, виконаний в корпусі з красивого глянцевого пластика, має дуже незвичайний дизайн кнопок. Тут є великий джойстик, що є головним навігаційним інструментом у Windows Media Center. Вище розташована велика зелена кнопка, яка використовується для запуску оболонки і переходу в головне вікно, а також набір кнопок для управління програванням аудіо та відео файлів. Нижче розташовані кнопки зміни гучності, перемикання каналів, цифрова панель, чотири кнопки для виконання деяких спеціальних функцій, а також чотири кольорові кнопки, які використовуються для управління телетекстом. Харчування пульта здійснюється від двох елементів CR2032, встановлених в нижній частині корпусу.

Крім більш компактного і стильного дизайну, новий пульт не потребує використання окремого USB ІК-приймача, який використовується в пульті від Microsoft. Для роботи досить використовувати ІЧ-приймач, вбудований в тюнер.

В процесі вивчення можливостей дистанційного керування я звернув увагу на високу чутливість вбудованого ІК-приймача і великий кут огляду, що дозволяє управляти медиацентром навіть, якщо тюнер захований в павутині проводів ззаду комп’ютера.

Безумовно, одного ТВ-тюнера і пульта ДУ недостатньо для ефективної роботи Windows Media Center. Не менш важливим елементом є програмне забезпечення, яке дещо відрізняється від комплекту програмного забезпечення, що входить в комплект звичайних тюнерів AVerTV. Набір софта обмежений драйверами і додатковими плагінами. Установка програмного забезпечення не викликає ніяких труднощів. Вся процедура займає лічені секунди. В процесі будуть встановлені драйвера для тюнера і для пульта Microsoft eHome.

Звертаю вашу увагу на те, що драйвера, доступні як для WinMCE2005, так і для 32/64-х бітових версій Windows Vista і Windows7, включають програмний MPEG2 енкодер. Можливо, сьогодні не всі розуміють, навіщо він потрібен? Нагадаю, що в WinMCE2005 і в Windows Vista, для перегляду телевізійних програм аналогового мовлення необхідно було використовувати ТВ-тюнер з апаратним MPEG2 кодером, що кілька обмежувало список підтримуваного устаткування. Тоді, деякі виробники, в тому числі і AVerMedia, запропонували свій варіант обходу цього обмеження, доповнивши власне програмне забезпечення певної програмної заглушкою, яка виконувала функцію апаратного кодувальника. У Windows 7 ці обмеження були зняті, і сьогодні в Windows Media Center можна використовувати абсолютно будь-який, наявний в системі, ТВ-тюнер. Тим не менш, навіть версія під “сімку” до цих пір включає модуль SWEncoders версії 3.0.1.6.

Зазвичай, при першому запуску Windows Media Center зі встановленим ТБ-тюнером, автоматично запускається режим налаштування ТВ, який включає декілька простих кроків. Розглянемо кожен крок докладніше.

Отже, на першому кроці необхідно вибрати регіон, в якому ви плануєте використовувати Windows Media Center. У поєднанні із зазначенням поштового індексу на другому кроці, це дозволить визначити частотну сітку каналів для даного регіону та налаштувати програму передач для аналогового мовлення.

Далі необхідно визначити джерело. Від цього залежить те, які саме джерела ви зможете використовувати. Наприклад, якщо вибрати “Кабель”, то ви будете обмежені лише аналоговим мовленням, при цьому сканування буде здійснюватися за списком кабельних каналів для вашого регіону. Якщо вибрати “Супутник”, то в якості джерела можна вибрати один з двох низькочастотних входів, при цьому під час налаштування ви зможете навчити пульт для керування зовнішнім пристроєм (дана особливість доступна тільки при використанні пульта та ІЧ-приймача від Microsoft). Якщо ж вам необхідно одночасно дивитися програми аналогового і цифрового мовлення, то вибираємо “Антену”. В цьому випадку, сканування каналів буде здійснюватися або по сітці ефірних каналів для даного регіону, або за всьому частотному діапазону. У моєму випадку був обраний саме це джерело.

Незалежно від обраного джерела, на наступному етапі необхідно відповісти на питання: Чи використовуєте як джерело якусь зовнішню абонентську приставку? В нашому випадку використовується USB ТВ-тюнер, так що відповідаємо “Ні”.

На наступному етапі необхідно вибрати тип ТВ-сигналу. Тут нам доступна аналогова або цифрова (DVB-T) антени. Користувач може вибрати лише один тип сигналу, але це не означає, що вибравши аналогову антену, ви ніколи не зможете скористатися цифровий (DVB-T) антеною.

Після вибору типу ТВ-сигналу, необхідно визначити постачальника ТБ-сигналу. Іншими словами тут необхідно вибрати метод сканування каналів. Вибір залежить від конкретних умов прийому.

На наступному кроці можна зробити додаткову настройку для цифрової антени (DVB-T) Тут ніяких спеціальних налаштувань робити не доведеться, і можна приступити до процесу сканування.

В залежності від обраного методу сканування, джерела та типу ТВ-сигналу, сканування каналів займає від 5 до 15 хвилин. У разі вибору аналогової і цифрової антени всі канали будуть поміщені в один список.

На цьому процес настройки ТБ можна вважати закінченим. Залишилося тільки зробити індивідуальну настройку кожного каналу, що особливо важливо для аналогових каналів. Тут можна провести сортування каналів, відключити непотрібні канали, змінити назву каналів, змінити програму передач і джерело.

В процесі настройки я звернув увагу на невідповідність доступних назв каналів з їх поточним назвою. Мабуть, розробники, які підтримують сервіс програми передач для аналогового мовлення, до сих пір не змінили назви в своїй базі. Це єдиний мінус, на який я звернув увагу під час вивчення комплекту AVerTV Hybrid Volar HD – Windows Media Center Kit.

З точки зору якості прийому аналогових каналів, що використовується ТВ-тюнер повністю виправдовує очікування. Використовувана начинка, в поєднанні з фільтрами, вбудованими в Windows Media Center, забезпечує пристойну якість картинки. Це наочно демонструють скріншоти нижче.

Якість цифрових каналів не викликає ніяких питань, а ось на час перемикання з аналогового каналу на цифровий варто звернути увагу. Цей процес займає 5-7 секунд, що пов’язано, в першу чергу, з перемиканням на інше джерело сигналу, а також з необхідністю зібрати якийсь пакет даних перед його відображенням. До речі, використання одного гібридного ТВ не дозволить одночасно працювати з двома каналами. Така можливість доступна лише при використанні двох ТВ-тюнерів. На жаль, у мене не було можливості перевірити роботу двох тюнерів AVerTV Hybrid Volar HD (Мені було б дуже цікаво подивитися, чи не виникне проблема при використанні двох ІЧ-приймачів), тим не менше, перевірити роботу можна з будь-яким іншим PCI, PCI-E і USB тюнером. Я використовував USB тюнер.

В цьому випадку, в процесі налаштування ТВ ви зможете вибрати які саме тюнери використовувати для якого типу сигналу. В моєму випадку налаштовувалися аналоговий і цифровий сигнали для двох USB тюнерів. Це дозволило паралельно працювати як з одним аналоговим і одним цифровим каналом, так і з двома аналоговими або двома цифровими каналами.

Під час цих експериментів мені було цікаво подивитися, наскільки ефективна робота двох USB тюнерів, і не проявиться чи обмеження пропускної здатності шини USB2.0. На системі з чотирьох ядерним процесором Intel Core 2 Quad 6600 ніяких проблем немає. Швидше за все, перші проблеми ми зможемо спостерігати при появі каналів в HD якості. А ось на платформі NVIDIA ION, на базі якої побудовані більшість неттопів, ідеальних для використання в якості домашнього центру розваг і здатних з легкістю справлятися з HD відео, виникли проблеми. На жаль, Windows Media Center не має оптимізації під ION, тому все навантаження лягає на процесор Atom, продуктивності якого явно недостатньо для ефективної роботи з двома ТВ-тюнерами. При цьому з одним тюнером NVIDIA ION працює на п’ять з плюсом.

Висновок

Під час роботи з цим комплектом я відзначив для себе те, наскільки, вдале рішення пропонує AVerMedia. Здавалося б, чого дивного в додаванні до ТВ-тюнера MCE сумісного пульта? Тим не менш, саме завдяки цьому, вирішивши зібрати домашній центр розваг, ми можемо не турбуватися про пошук і придбання окремого пульта. Пульт від AVerMedia виявився настільки зручним і функціональним, що можна з легкістю відмовитися від використання клавіатури. З його допомогою можна виконувати майже всі завдання, доступні в Windows Media Center, включаючи включення і виключення комп’ютера, планування записи, управління програванням відео та аудіо файлами, і навіть введення імен папок під час створення медіабібліотеки або планування записи.

Схожі статті:

Сподобалася стаття? Ви можете залишити відгук або підписатися на RSS , щоб автоматично отримувати інформацію про нові статтях.

Коментарів поки що немає.

Ваш отзыв

Поділ на параграфи відбувається автоматично, адреса електронної пошти ніколи не буде опублікований, допустимий HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>